Initiatiefnemers Stichting Friends for Life

portret_ffl_laag-2

Stichting Friends for Life is opgericht in 2002 door Lammert en Kitty Braaksma. Na diverse basisscholen en middelbare scholen gebouwd te hebben in het Kwale district in Kenia realiseerden zij zich dat er een groot aantal organisaties en stichtingen bezig waren geweest met het oprichten van dergelijke scholen zonder na te denken over de lange termijn effecten van onderwijs in dit gebied. Na enig onderzoek bleek dat met name jonge meisjes, na het afronden van de middelbare school, niet in staat waren hun eigen toekomst te bepalen en hun doelen te verwezenlijken. Na de middelbare school bleken veel kinderen in de afgelegen gebieden geen baan te kunnen krijgen doordat zij geen gespecialiseerde opleiding op hoger niveau hadden. Vooral jonge vrouwen op het platteland werden vaak gedwongen op jonge leeftijd te trouwen en/ of hard te werken op het land van hun ouders of man. Om hen toch een kans te geven op een verandering in hun leven en een kansrijke toekomst, besloten Lammert en Kitty zich te richten op het bieden van vervolgonderwijs door middel van studiebeurzen.

Bestuursleden Stichting Friends for Life Nederland

Aldo Verbruggen

Voorzitter

Aldo Verbruggen is advocaat en partner bij advocatenkantoor Lumen Lawyers. Hij begon zijn loopbaan binnen de rechterlijke macht. Eerst als officier van justitie, gespecialiseerd in financieel economisch strafrecht; later bekleedde hij diverse leidinggevende functies en coördineerde (reorganisatie) projecten.
In 2005 stapte hij over en werd advocaat en partner bij Wladimiroff advocaten. Tot zijn overstap naar Houthoff Buruma was hij managing partner van dit kantoor.  Vervolgens stapte hij over naar advocatenkantoor Jones Day maar startte hij zijn eigen advocatenkantoor uiteindelijk in Januari 2020. De kiem voor Aldo’s interesse in en betrokkenheid bij onderwijs voor jongeren in Kenia werd gewekt tijdens een reis door Kenia waarbij hij diverse onderwijsinstellingen bezocht. In december 2013 nam Aldo het voorzitterschap over van de founding father, Lammert Braaksma.

Pieter Jan van Krevel

Penningmeester

PJ van Krevel foto

Pieter Jan van Krevel is zelfstandig financieel adviseur / interim manager op het gebied van ondernemingsfinancieringen, fusies & overnames en treasury. Eerder heeft hij onder meer bij ABN AMRO Asia, PwC en Schiphol Group gewerkt aan veelal multinationale en omvangrijke projecten. Na zijn besluit voor eigen rekening en risico te gaan werken, heeft hij verschillende opdrachten vervuld en adviseert op dit moment de Autoriteit Financiële Markten op het gebied van rente derivaten. Pieter Jan’s betrokkenheid bij Friends for Life komt voort uit een diepgewortelde overtuiging dat (hoger) onderwijs het verschil kan maken in het proces van ontwikkeling en verbetering van een land, en de levensomstandigheden van haar inwoners.

Esther de Vreede

Secretaris

esther-adjusted

Esther heeft in de laatste 10 jaar zeer veel ervaring opgedaan binnen humanitaire en -hulporganisaties. Ze beklede verschillende management en technische posities op landelijk, regionaal en hoofdkantoor niveau. De laatste 8 jaar heeft zij in ‘International Development Consultancy & Advisory gewerkt in omvangrijke projecten met name in Oost Africa en de Hoorn van Africa voor verschillende internationale clienten en donoren.
Esther heeft tenslotte ruime ervaring in het faciliteren van training workshops en stragische planning sessies, het managen van biedingen en subsidieaanvragen en het leveren van kwaliteitsgaranties voor onderdelen van programma’s.

Stéphanie Spoelder

Secretaris

Pictures Stephanie 2

Stéphanie Spoelder is advocaat bij het internationaal advocatenkantoor Jones Day. Stéphanie adviseert, procedeert en onderhandelt over alle facetten van het arbeidsrecht. Naast deze commerciële praktijk zet Stéphanie zich met passie in voor goede doelen. Zo staat zij sinds jaar en dag Stichting Hulphond belangeloos met juridisch advies bij en ook voor Stichting Mind & Life zet zij zich pro bono in. Stéphanie is in 2017 met groot enthousiasme toegetreden tot het bestuur van Friends For Life met name vanwege haar wens om iedere jongvolwassene de mogelijkheid te geven onderwijs te genieten om zodoende zichzelf te ontwikkelen en een waardig en onafhankelijk bestaan op te bouwen..

Bestuursleden Friends for Life Foundation Kenia

Evans Monari

Voorzitter

adjusted-2

Evans Monari is advocaat aan het hooggerechtshof van Kenia. Hij was in het verleden lid van de ‘Council of the Law Society of Kenya’ en op dit moment is hij vieze voorzitter van de ‘International Bar Association Africa Forum’. Hij representeert daarnaast de ‘Law Society’ binnen het bestuur van de ‘Council for Law Reporting’. Niet lang geleden is hij aangewezen als adjunct professor recht bij de ‘Kenya School of Law’.
Evans is tenslotte actief binnen zeer veel verschillende verenigingen en gemeenschappen op het gebied van algemeen recht en mensenrechten in Kenia. Hij draagt een warm hart toe aan organisaties die zich inzetten voor verbetering van onderwijs in Kenia.

Jaap van Luijk

Penningmeester

img_6829

Jaap is zijn internationale carriere gestart in 1997 als regionaal vertegenwoordig voor American Express Bank. In 2007 bleef hij voor Standard Chartered Bank werken nadat hun overname van American Express Bank, gevolg door een carriere bij HSBC Bank en realiseerde hun hoofdkantoor in Nairobi. In 2014 stapte hij tenslotte over naar Nedbank en nam daar de rol van regionaal hoofd Oost Africa aan, een positie die hij nog steeds bekleed. Jaap heeft interessante contacten binnen de publieke en private sector in Kenia en gebruikt deze contacten om grensoverstijgende relaties en partnerships tot stand te laten komen.

Ann Gatonye

Secretaris

Ann is hoofd ‘Enterprise Risk & Compliance’ bij Nedbank Ltd. In Nairobi. Sinds 2018 versterkt zij het bestuur in Kenia en staat zij de NGO bij met haar kennis en expertise op het gebied van risicomanagement. Daarnaast heeft zij diverse functies binnen andere NGO’s in Kenia vervuld waardoor ze een gedegen inhoudelijk advies kan geven aan het coördinatieteam.

Coördinatie en fondsenwerving

Millicent is in 2012 via het programma van Friends for Life Foundation afgestudeerd voor haar bachelor bedrijfskunde. Inmiddels is zij sinds mei 2012 als student coordinator aan de slag voor Friends for Life Foundation. Zij werkt fulltime in Mombasa, Kenia. Als student coordinator is Millicent dagelijks in contact met de studenten om hun vragen en verzoeken te verwerken en af te handelen. Zij is in contact met de decanen en leraren bij de diverse onderwijsinstellingen en zij levert informatie omtrent voortgang en resultaten van de studenten aan het management aan.  Millicent is een harde werker en heeft een leuke band opgebouwd met veel van onze studenten. Omdat zij eenzelfde achtergrond heeft als onze studenten en ook de kans heeft gekregen verder te studeren kan zij de studenten goed coachen en motiveren.

Eefje van Vlimmeren – Fondsenwerver

Eefje van Vlimmeren is fondsenwerver voor de Nederlandse stichting en begeleidt daarnaast de Keniaanse NGO. Ze werkt vanuit Nederland. Zij heeft als vrijwilliger via VSO (Voluntary services Overseas) vanaf maart 2012 enkele jaren in Kenia gewoond en gewerkt. Zij heeft zich daar met name gericht op het opzetten en professionaliseren van de processen voor de Keniaanse NGO in Kenia. Vervolgens is zij verbonden gebleven aan de stichting en is zij nu contactpersoon voor bestaande en nieuwe sponsoren. Eefje heeft een achtergrond in bedrijfskunde en is voor haar tijd in Kenia jaren werkzaam geweest als strategisch (proces)consultant bij verschillende organisaties en klanten. Haar passie voor het werken binnen de ontwikkelingswereld heeft zij ontdekt tijdens haar reizen naar landen als India en Zuid Amerika. Deze passie heeft zich in Kenia verder uitgebreid naar onderwijs in Afrika.