Initiatiefnemers Stichting Friends for Life

portret_ffl_laag-2

Stichting Friends for Life is opgericht in 2002 door Lammert en Kitty Braaksma. Na diverse basisscholen en middelbare scholen gebouwd te hebben in het Kwale district in Kenia realiseerden zij zich dat er een groot aantal organisaties en stichtingen bezig waren geweest met het oprichten van dergelijke scholen zonder na te denken over de lange termijn effecten van onderwijs in dit gebied. Na enig onderzoek bleek dat met name jonge meisjes, na het afronden van de middelbare school, niet in staat waren hun eigen toekomst te bepalen en hun doelen te verwezenlijken. Na de middelbare school bleken veel kinderen in de afgelegen gebieden geen baan te kunnen krijgen doordat zij geen gespecialiseerde opleiding op hoger niveau hadden. Vooral jonge vrouwen op het platteland werden vaak gedwongen op jonge leeftijd te trouwen en/ of hard te werken op het land van hun ouders of man. Om hen toch een kans te geven op een verandering in hun leven en een kansrijke toekomst, besloten Lammert en Kitty zich te richten op het bieden van vervolgonderwijs door middel van studiebeurzen.

De relatie met Kwale/Kenia is ontstaan toen Lammert op uitnodiging van het Verkaart Development Team (VDT), een stichting die zich bezig hield met het bouwen van lagere scholen, hem opnam als mogelijke voortzetter van de activiteiten van deze stichting.

Gedurende  vier jaar heeft hij vorm gegeven aan de activiteiten van het VDT en er voor gezorgd dat er middelbare kostscholen volgens een bepaald programma werden gebouwd. Tijdens dat succes meende het bestuur er goed aan te doen een andere weg in te slaan waardoor Lammert ‘de educatieve cirkel rond’ maakte, door van de middelbare scholen de ‘high-potentials’ een gerede kans te bieden om op universitair niveau en HBO, een vak te leren.

Met sponsoren en geïnteresseerden wordt vrijwel jaarlijks het land bezocht en is de reis voor velen een geweldige belevenis.

Bestuursleden Stichting Friends for Life Nederland

Lammert Braaksma

Voorzitter

Lammert Braaksma is ondernemer in hart en nieren en heeft sinds 1976 een groot aantal horeca zaken en andere ondernemingen opgericht. Sinds 1998 heeft hij als investeerder jonge ondernemers geholpen bij het kunnen waarmaken van hun droom. Hij richtte zich tevens op onroerende goed en projectontwikkeling. Hij is op dit moment actief als Lid van de Raad van Advies van Starcuisine BV.

Tenslotte is Lammert eigenaar van de organisatie ‘Dutch African Finance’ in Kenia waarmee hij zich richt op het verstrekken van microkredieten aan ondernemende Kenianen. Deze organisatie verstrekt parallel aan de Stichting Friends for Life leningen aan studenten die capabel zijn om deze lening al tijdens hun studie gedeeltelijk terug te betalen.

Jaap Badon Ghijben

Penningmeester

Jaap Badon Ghijben is al vanaf 1986 in dienst van Bachhold B.V., de houdstermaatschappij van Lammert Braaksma, (initiatiefnemer en voorzitter van Friends for Life) waar hij de financiële administratie doet van alle onderliggende bedrijven van Bachhold B.V. Eerst was dit fulltime en momenteel nog 1 dag in de week. In 1997 heeft Jaap zijn eigen eenmanszaak JBG Administraties opgezet en na 20 jaar is dit administratiekantoor in 2017 overgenomen door Bregman Accountants B.V. in Zoetermeer, waar Jaap nu werkzaam is als relatiebeheerder MKB. .Jaap heeft al vanaf de oprichting in 2002 de financiële administratie van Stichting Friends for Life onder zijn hoede en is daardoor zeer betrokken bij de organisatie.

Kees Punt

Secretaris

Kees heeft notarieel en fiscaal recht in Leiden gestudeerd, en is, na 5 jaar ervaring te hebben opgedaan bij de Belastingdienst en een extern fiscaal adviesbureau, in 1998 voor zichzelf begonnen als fiscalist. Eerst als vennoot bij Punt, Meens & Varekamp Belastingadviseurs, en sinds 2000 als mede-eigenaar van Punt en van de Weerdt belastingadviseurs in Den Haag. Hij heeft een enorme sport passie en is sinds 2012 voorzitter van ADO Den Haag vrouwenvoetbal. Hij is al vele jaren verbonden aan Friends for Life en heeft verschillende bezoeken gebracht aan Kenia om met eigen ogen te zien wat onderwijs voor een Keniaanse student betekent. Onderwijs vormt voor hem de basis van/ voor een succesvolle en duurzame ontwikkeling voor mensen, en daarmee ook voor het land, waaraan die opgedane kennis vervolgens weer wordt “teruggegeven”.   

Bestuursleden Friends for Life Foundation Kenia

Evans Monari

Voorzitter

adjusted-2

Evans Monari is advocaat aan het hooggerechtshof van Kenia. Hij was in het verleden lid van de ‘Council of the Law Society of Kenya’ en op dit moment is hij vieze voorzitter van de ‘International Bar Association Africa Forum’. Hij representeert daarnaast de ‘Law Society’ binnen het bestuur van de ‘Council for Law Reporting’. Niet lang geleden is hij aangewezen als adjunct professor recht bij de ‘Kenya School of Law’.
Evans is tenslotte actief binnen zeer veel verschillende verenigingen en gemeenschappen op het gebied van algemeen recht en mensenrechten in Kenia. Hij draagt een warm hart toe aan organisaties die zich inzetten voor verbetering van onderwijs in Kenia.

Jaap van Luijk

Penningmeester

img_6829

Jaap is zijn internationale carriere gestart in 1997 als regionaal vertegenwoordig voor American Express Bank. In 2007 bleef hij voor Standard Chartered Bank werken nadat hun overname van American Express Bank, gevolg door een carriere bij HSBC Bank en realiseerde hun hoofdkantoor in Nairobi. In 2014 stapte hij tenslotte over naar Nedbank en nam daar de rol van regionaal hoofd Oost Africa aan, een positie die hij nog steeds bekleed. Jaap heeft interessante contacten binnen de publieke en private sector in Kenia en gebruikt deze contacten om grensoverstijgende relaties en partnerships tot stand te laten komen.

Ann Gatonye

Secretaris

Ann is hoofd ‘Enterprise Risk & Compliance’ bij Nedbank Ltd. In Nairobi. Sinds 2018 versterkt zij het bestuur in Kenia en staat zij de NGO bij met haar kennis en expertise op het gebied van risicomanagement. Daarnaast heeft zij diverse functies binnen andere NGO’s in Kenia vervuld waardoor ze een gedegen inhoudelijk advies kan geven aan het coördinatieteam.

Coördinatie en fondsenwerving

Millicent is in 2012 via het programma van Friends for Life Foundation afgestudeerd voor haar bachelor bedrijfskunde. Inmiddels is zij sinds mei 2012 als student coordinator aan de slag voor Friends for Life Foundation. Zij werkt fulltime in Mombasa, Kenia. Als student coordinator is Millicent dagelijks in contact met de studenten om hun vragen en verzoeken te verwerken en af te handelen. Zij is in contact met de decanen en leraren bij de diverse onderwijsinstellingen en zij levert informatie omtrent voortgang en resultaten van de studenten aan het management aan.  Millicent is een harde werker en heeft een leuke band opgebouwd met veel van onze studenten. Omdat zij eenzelfde achtergrond heeft als onze studenten en ook de kans heeft gekregen verder te studeren kan zij de studenten goed coachen en motiveren.

Eefje van Vlimmeren – Algemeen manager

Eefje van Vlimmeren is manager en fondsenwerver voor de Nederlandse stichting en begeleidt daarnaast de Keniaanse NGO. Ze werkt vanuit Nederland. Zij heeft als vrijwilliger via VSO (Voluntary services Overseas) vanaf maart 2012 enkele jaren in Kenia gewoond en gewerkt. Zij heeft zich daar met name gericht op het opzetten en professionaliseren van de processen voor de Keniaanse NGO in Kenia. Vervolgens is zij verbonden gebleven aan de stichting en is zij nu contactpersoon voor bestaande en nieuwe sponsoren. Eefje heeft een achtergrond in bedrijfskunde en is voor haar tijd in Kenia jaren werkzaam geweest als strategisch (proces)consultant bij verschillende organisaties en klanten. Haar passie voor het werken binnen de ontwikkelingswereld heeft zij ontdekt tijdens haar reizen naar landen als India en Zuid Amerika. Deze passie heeft zich in Kenia verder uitgebreid naar onderwijs in Afrika.