Initiatiefnemers Stichting Friends for Life

portret_ffl_laag-2

Stichting Friends for Life is opgericht in 2002 door Lammert en Kitty Braaksma. Na diverse basisscholen en middelbare scholen gebouwd te hebben in het Kwale district in Kenia realiseerden zij zich dat er een groot aantal organisaties en stichtingen bezig waren geweest met het oprichten van dergelijke scholen zonder na te denken over de lange termijn effecten van onderwijs in dit gebied. Na enig onderzoek bleek dat met name jonge meisjes, na het afronden van de middelbare school, niet in staat waren hun eigen toekomst te bepalen en hun doelen te verwezenlijken. Na de middelbare school bleken veel kinderen in de afgelegen gebieden geen baan te kunnen krijgen doordat zij geen gespecialiseerde opleiding op hoger niveau hadden. Vooral jonge vrouwen op het platteland werden vaak gedwongen op jonge leeftijd te trouwen en/ of hard te werken op het land van hun ouders of man. Om hen toch een kans te geven op een verandering in hun leven en een kansrijke toekomst, besloten Lammert en Kitty zich te richten op het bieden van vervolgonderwijs door middel van studiebeurzen.

De relatie met Kwale/Kenia is ontstaan toen Lammert op uitnodiging van het Verkaart Development Team (VDT), een stichting die zich bezig hield met het bouwen van lagere scholen, hem opnam als mogelijke voortzetter van de activiteiten van deze stichting.

Gedurende  vier jaar heeft hij vorm gegeven aan de activiteiten van het VDT en er voor gezorgd dat er middelbare kostscholen volgens een bepaald programma werden gebouwd. Tijdens dat succes meende het bestuur er goed aan te doen een andere weg in te slaan waardoor Lammert ‘de educatieve cirkel rond’ maakte, door van de middelbare scholen de ‘high-potentials’ een gerede kans te bieden om op universitair niveau en HBO, een vak te leren.

Met sponsoren en geïnteresseerden wordt vrijwel jaarlijks het land bezocht en is de reis voor velen een geweldige belevenis.

Bestuursleden Stichting Friends for Life Nederland

Lammert Braaksma

Voorzitter

Lammert Braaksma is ondernemer in hart en nieren en heeft sinds 1976 een groot aantal horeca zaken en andere ondernemingen opgericht. Sinds 1998 heeft hij als investeerder jonge ondernemers geholpen bij het kunnen waarmaken van hun droom. Hij richtte zich tevens op onroerende goed en projectontwikkeling. Hij is op dit moment actief als Lid van de Raad van Advies van Starcuisine BV.

Tenslotte is Lammert eigenaar van de organisatie ‘Dutch African Finance’ in Kenia waarmee hij zich richt op het verstrekken van microkredieten aan ondernemende Kenianen. Deze organisatie verstrekt parallel aan de Stichting Friends for Life leningen aan studenten die capabel zijn om deze lening al tijdens hun studie gedeeltelijk terug te betalen.

Jaap Badon Ghijben

Penningmeester

Jaap Badon Ghijben is al vanaf 1986 in dienst van Bachhold B.V., de houdstermaatschappij van Lammert Braaksma, (initiatiefnemer en voorzitter van Friends for Life) waar hij de financiële administratie doet van alle onderliggende bedrijven van Bachhold B.V. Eerst was dit fulltime en momenteel nog 1 dag in de week. In 1997 heeft Jaap zijn eigen eenmanszaak JBG Administraties opgezet en na 20 jaar is dit administratiekantoor in 2017 overgenomen door Bregman Accountants B.V. in Zoetermeer, waar Jaap nu werkzaam is als relatiebeheerder MKB. .Jaap heeft al vanaf de oprichting in 2002 de financiële administratie van Stichting Friends for Life onder zijn hoede en is daardoor zeer betrokken bij de organisatie.

Kees Punt

Secretaris

Kees heeft notarieel en fiscaal recht in Leiden gestudeerd, en is, na 5 jaar ervaring te hebben opgedaan bij de Belastingdienst en een extern fiscaal adviesbureau, in 1998 voor zichzelf begonnen als fiscalist. Eerst als vennoot bij Punt, Meens & Varekamp Belastingadviseurs, en sinds 2000 als mede-eigenaar van Punt en van de Weerdt belastingadviseurs in Den Haag. Hij heeft een enorme sport passie en is sinds 2012 voorzitter van ADO Den Haag vrouwenvoetbal. Hij is al vele jaren verbonden aan Friends for Life en heeft verschillende bezoeken gebracht aan Kenia om met eigen ogen te zien wat onderwijs voor een Keniaanse student betekent. Onderwijs vormt voor hem de basis van/ voor een succesvolle en duurzame ontwikkeling voor mensen, en daarmee ook voor het land, waaraan die opgedane kennis vervolgens weer wordt “teruggegeven”.   

Bestuursleden Friends for Life Foundation Kenia

Lammert Braaksma

Voorzitter

Lammert is sinds april 2022 voorzitter van de Keniaanse Friends for Life Foundation NGO. Hij heeft Kenia  in zijn hart gesloten en heeft het land dan ook al vele malen bezocht en zal dit blijven doen zolang mogelijk is. Lammert staat aan het hoofd van Dutch African Friends Ltd. in Kenia, een microfinancieringsinstelling waarmee hij duizenden kleine en middelgrote ondernemingen helpt om hun bedrijf te laten groeien middels microkredieten. Samen met de Nederlandse en Keniaanse bestuursleden is hij voornemens om DAF Ltd. en Friends for Life  op een zo effectief mogelijke manier samen te laten werken ten gunste van de Keniaanse jongeren die graag wil verder willen studeren maar daar financieel niet zelf de mogelijkheid voor hebben.

Micheck Mwirigi

Penningmeester

Tussen 2007 en 2020 werkte Misheck als vrijwilliger voor Friends for Life als accountant en student coach en was regelmatig in contact met studenten. Hij zag de vele uitdagingen van de jonge studenten. Dit ontwikkelde zich in een passie voor het verbeteren van hun situatie en hij wilde zich graag inzetten voor deze jongeren zodat zij hun studie en professionele training naar een hoger niveau konden tillen. Misheck is op dit moment manager bij Dutch African finance (DAF). DAF biedt financiële oplossingen voor kleine tot middelgrote ondernemingen in Kwale county en is sinds kort gestart met het aanbieden van renteloze leningen aan studenten, in samenwerking met Friends for Life.  

Mwihaki Kahiga Rosemary

Secretaris

Van een FFL student tot aan bestuurssecretaris”, Mwihaki is een levend voorbeeld van de kans die een individuele student kan krijgen door dat wat Friends for Life in Kenia aanbiedt. Na de afronding van haar studie bedrijfskunde heeft zij haar eigen bedrijf opgezet en is zij spreker, inspirator en trainer binnen het bedrijfsleven. Zij werkt daarnaast als manager binnen Mandharini, een prestigieuze projectontwikkeling binnen de toeristenbranche aan de kust in Kenia. Tenslotte vervult zij diverse (bestuurs)rollen bij andere NGO’s en CBO’s in Kenia, zoals MLIFE Foundation, Kwetu Training Center en Amini Kilifi. Mwihaki’s achtergrond inspireerde haar om iets terug te doen voor de maatschappij waarbij zij graag een nieuwe generatie leiders motiveert vanuit haar professionele expertise en ervaring.

Millicent Anyango Ajuoga – Coördinatie en fondsenwerving

Millicent is in 2012 via het programma van Friends for Life Foundation afgestudeerd voor haar bachelor bedrijfskunde. Inmiddels is zij sinds mei 2012 als student coordinator aan de slag voor Friends for Life Foundation. Zij werkt fulltime in Mombasa, Kenia. Als student coordinator is Millicent dagelijks in contact met de studenten om hun vragen en verzoeken te verwerken en af te handelen. Zij is in contact met de decanen en leraren bij de diverse onderwijsinstellingen en zij levert informatie omtrent voortgang en resultaten van de studenten aan het management aan.  Millicent is een harde werker en heeft een leuke band opgebouwd met veel van onze studenten. Omdat zij eenzelfde achtergrond heeft als onze studenten en ook de kans heeft gekregen verder te studeren kan zij de studenten goed coachen en motiveren.

Eefje van Vlimmeren – Algemeen manager

Eefje van Vlimmeren is manager en fondsenwerver voor de Nederlandse stichting en begeleidt daarnaast de Keniaanse NGO. Ze werkt vanuit Nederland. Zij heeft als vrijwilliger via VSO (Voluntary services Overseas) vanaf maart 2012 enkele jaren in Kenia gewoond en gewerkt. Zij heeft zich daar met name gericht op het opzetten en professionaliseren van de processen voor de Keniaanse NGO in Kenia. Vervolgens is zij verbonden gebleven aan de stichting en is zij nu contactpersoon voor bestaande en nieuwe sponsoren. Eefje heeft een achtergrond in bedrijfskunde en is voor haar tijd in Kenia jaren werkzaam geweest als strategisch (proces)consultant bij verschillende organisaties en klanten. Haar passie voor het werken binnen de ontwikkelingswereld heeft zij ontdekt tijdens haar reizen naar landen als India en Zuid Amerika. Deze passie heeft zich in Kenia verder uitgebreid naar onderwijs in Afrika.